Urineweginfectie – Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Anjum – Anjum

Welkom op de website van apotheekhoudende huisartsenpraktijk Anjum & Ee

Let op! Tweede pinksterdag, maandag 20 mei a.s, zijn wij gesloten.

Afspraak maken: 0519 321286 . Ook kunt u via dit nummer uitslagen opvragen en visites aanvragen. Bel bij voorkeur voor 10:00 uur.

Spoednummer tijdens openingstijden:  0519 518224. 

Spoednummer buiten openingstijden: 0900 – 112 7 112, Dokterswacht Friesland. Bij levensbedreigende spoed altijd 112 bellen!

Buiten praktijkuren en op nationale feestdagen kunt u terecht bij Dokterswacht Friesland: 0900 1127112

Medicatie kunt u gemakkelijk online of telefonisch herhalen. >> Klik hier om uw medicatie te bestellen.

Vacatures:
>>
Dokters/Apothekersassistente,>> lees verder
>> POH GGZ  >> Lees verder

Deutsch | English

Adresgegevens

Mûnebuorren 11A
9133 MA Anjum

Tel: 0519 321286
Fax: 0519 518452
E-mail: assistente@huisartsanjum.nl

test

Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Anjum
Mûnebuorren 11A 9133 MA Anjum

Urineweginfectie

BLAASONTSTEKING? LEVER UW URINE IN SAMEN MET DE VRAGENLIJST!

Als u denkt dat u een blaasontsteking hebt, klik dan hier om een vragenlijst te downloaden. Deze kunt u samen met de urine inleveren op de praktijk. (Urinepotjes zijn verkrijgbaar op de praktijk)

WAT IS BLAASONTSTEKING?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan af en toe terugkomen.

HOE ONTSTAAT HET?

Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt.

HOE WORDT EEN BLAASONTSTEKING AANGETOOND?

Een urineonderzoek op de praktijk is vaak voldoende om de ontsteking aan te tonen. Van de urine kan ook een kweek gemaakt worden in het laboratorium. De kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt.

OPVANGEN EN BEWAREN VAN DE URINE.

Opvangen urine:

  • het beste is de ochtendurine op te vangen
  • eerst de schaamstreek goed met water wassen
  • Gewassen plas, = het middelste deel van de urine opvangen.( Dus eerst beetje uitplassen, dan middelste deel van de plas opvangen, rest uitplassen).
  • het potje voorzien van naam, adres en geboortedatum

Vang de urine op in een schoon potje (verkrijgbaar op de praktijk). Breng de urine binnen twee uur naar de praktijk. Bewaar het potje in de koelkast als u het pas later kunt brengen, maar breng het altijd binnen een dag.

WAT KUNT U AAN EEN BLAASONTSTEKING DOEN?

Een lichte urineweginfectie komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. Zorg dat u veel drinkt. Stel het plassen niet onnodig uit en plas de blaas helemaal leeg. Voor vrouwen wordt aangeraden direct na het vrijen te plassen. Het innemen van cranberryproducten kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.

HOE GAAT HET VERDER?

Meestal zijn de klachten enkele dagen na starten met de antibiotica verdwenen. Neem contact op als u koorts krijgt of ziek wordt of als de klachten blijven. Neem dan weer urine mee. Als de bacteriën te weinig op de kuur hebben gereageerd, krijgt u een ander antibioticum.