Meestgestelde vragen over vergoeding – Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Anjum – Anjum

Welkom op de website van apotheekhoudende huisartsenpraktijk Anjum & Ee

Let op! Tweede pinksterdag, maandag 20 mei a.s, zijn wij gesloten.

Afspraak maken: 0519 321286 . Ook kunt u via dit nummer uitslagen opvragen en visites aanvragen. Bel bij voorkeur voor 10:00 uur.

Spoednummer tijdens openingstijden:  0519 518224. 

Spoednummer buiten openingstijden: 0900 – 112 7 112, Dokterswacht Friesland. Bij levensbedreigende spoed altijd 112 bellen!

Buiten praktijkuren en op nationale feestdagen kunt u terecht bij Dokterswacht Friesland: 0900 1127112

Medicatie kunt u gemakkelijk online of telefonisch herhalen. >> Klik hier om uw medicatie te bestellen.

Vacatures:
>>
Dokters/Apothekersassistente,>> lees verder
>> POH GGZ  >> Lees verder

Deutsch | English

Adresgegevens

Mûnebuorren 11A
9133 MA Anjum

Tel: 0519 321286
Fax: 0519 518452
E-mail: assistente@huisartsanjum.nl

test

Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Anjum
Mûnebuorren 11A 9133 MA Anjum

Meestgestelde vragen over vergoeding

We krijgen aan de balie regelmatig vragen over een bijbetaling of het eigen risico. Hieronder hebben wij een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.

Niet alle geneesmiddelen worden vergoed, deze betaalt u dan direct aan de balie bij de apotheek.

Als uw geneesmiddel wel vergoed wordt, dan gelden nog wel afspraken rondom het verplichte eigen risico, de wettelijke vastgestelde eigen bijdrage en het voorkeursbeleid. Hieronder staan de meestgestelde vragen hierover:

Wanneer valt iets onder mijn eigen risico?
Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico en wordt dus altijd vergoed. Maar voor de andere zorg binnen de basiszorgverzekering betaalt u vaak wel eigen risico, zoals voor medicatie. U betaalt de eerste € 385 zelf. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar alle kosten. De verzekering zal het eigen risico bij u in rekening brengen.

Waarom betaal ik een eigen bijdrage?
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen. Deze eigen bijdrage is maximaal € 250 per persoon per jaar. De eigen bijdrage en de hoogte hiervan kan verschillen per (aanvullende) verzekering.  Let op! De eigen bijdrage wordt meestal direct door uw verzekering met u verrekend, maar het komt ook voor dat de eigen bijdrage pas aan het einde van het jaar bij u in rekening wordt gebracht.

Waarom krijg ik niet elk merk van een geneesmiddel vergoed?
Zorgverzekeraars vergoeden alleen het voor hun voordeligste merk van een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, dit is het zogenaamde voorkeurs- of preferentiebeleid. Een zorgverzekeraar bepaalt dus zelf welk merk wordt vergoed. De lijst met voorkeursmiddelen kan ook per zorgverzekeraar verschillen.

Vergoeding bij medische noodzaak
Soms vergoedt de zorgverzekeraar wel een ander merk van een medicijn als daar een medische noodzaak voor is. Voor het afgeven van een medische noodzaak gelden strenge eisen en alleen uw huisarts of specialist kan de medische noodzaak vaststellen. Is er bij u geen sprake van een medische noodzaak, maar wilt u wel een ander merk? Dan betaalt u zelf de kosten.

>> Voorkeursbeleid

>> Vitamine D niet meer vergoed

Meer informatie of vragen?
Wilt u meer informatie over wat door uw verzekering wordt vergoed? Of wilt u precies weten welke zorg onder het eigen risico valt? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verzekeraar. Zij kunnen de voorwaarden van uw eigen basisverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen toelichten.

>> Ook vindt u meer informatie over de eigen bijdrage en het eigen risico op de website van het RIVM.