Meestgestelde vragen over vergoeding – Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Anjum – Anjum

Welkom op de website van apotheekhoudende huisartsenpraktijk Anjum & Ee

Afspraak maken: 0519 321286 . Ook kunt u via dit nummer uitslagen opvragen en visites aanvragen. Bel bij voorkeur voor 10:00 uur.

Spoednummer tijdens openingstijden:  0519 518224. 

Medicatie herhalen: u kunt uw medicatie telefonisch en online herhalen. >>klik hier

Spoednummer buiten openingstijden: 0900 – 112 7 112, Dokterswacht Friesland.

>> Griep- en pneumokokkenprik op 10 en 12 oktober.

Deutsch | English

Adresgegevens

Mûnebuorren 11A
9133 MA Anjum

Tel: 0519 321286
Fax: 0519 518452
E-mail: assistente@huisartsanjum.nl

test

Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Anjum
Mûnebuorren 11A 9133 MA Anjum

Meestgestelde vragen over vergoeding

We krijgen aan de balie regelmatig vragen over een bijbetaling of het eigen risico. Hieronder hebben wij een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.

Wanneer valt iets onder mijn eigen risico?
Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico en wordt dus altijd vergoed. Maar voor de andere zorg binnen de basiszorgverzekering betaalt u vaak wel eigen risico, zoals voor medicatie. U betaalt de eerste € 385 zelf. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar alle kosten. De verzekering zal het eigen risico bij u in rekening brengen.

Een eigen bijdrage voor medicatie
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen. Deze eigen bijdrage is maximaal € 250 per persoon per jaar.

Hoe kunt u de eigen bijdrage betalen?
De eigen bijdrage betaalt u direct aan de balie (pin of contant). Ook is het mogelijk om het bedrag via een automatisch incasso af te laten schrijven als u niet direct kunt betalen of als u de medicatie bezorgd krijgt. Achteraf overmaken is niet meer mogelijk. >> Klik hier om een automatisch incasso overeenkomst met ons af te sluiten.

Waarom wordt niet elk middel vergoed?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen het goedkoopste merk van een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, dit is het zogenaamde voorkeurs- of preferentiebeleid. Een zorgverzekeraar bepaalt zelf welk merk wordt vergoedt. De lijst met voorkeursmiddelen kan ook per zorgverzekeraar verschillen.

>> Nieuws! Voorkeursbeleid geldt in 2023 ook De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis

>> Nieuws! Vitamine D in 2023 niet meer vergoed

Vergoeding bij medische noodzaak
Soms vergoedt de zorgverzekeraar wel een ander merk van een medicijn als daar een medische noodzaak voor is. Voor het afgeven van een medische noodzaak gelden strenge eisen en alleen uw huisarts of specialist kan de medische noodzaak vaststellen. Is er bij u geen sprake van een medische noodzaak, maar wilt u wel een ander merk? Dan betaalt u zelf de kosten.

Meer informatie of vragen?
Wilt u meer informatie over wat door uw verzekering wordt vergoed? Of wilt u precies weten welke zorg onder het eigen risico valt? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verzekeraar. Zij kunnen de voorwaarden van uw eigen basisverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen toelichten.

>> Ook vindt u meer informatie over de eigen bijdrage en het eigen risico op de website van het RIVM.